Hiss och diss i sommar!

Hejsan, här är böckernas hiss och diss från i sommras!
HISS:

Här ligger jag och blöder, av Jenny Jägerfeld. 
Har haft boken hemma ett tag men inte haft lust at läsa den, men i början av sommaren fick jag ett ryck och bestämde mig för att ge den en chans. Det var defintivt värt det. Boken har ett otroligt fint och modernt språk och både det och handlingen får mig att gråta och skratta -boken berör verkligen på alla sätt. 
Den är finkänslig men samtidigt rakt på. Ganska lättläst (för er som värderar sånt) och lätt att dras in i.
"Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig        tummspetsen utan att alla börjar oroa sig?"
Boken börjar plötsligt med just denna händelse; huvudpersonen sågar av sig tummspetsen och på något vis får stympningen någon form av symbolik under bokens gång.
Jag gillar boken starkt och rekomenderar den till alla med hjärna!
Diss:

Häxa, av Celia Rees. Boken blev, under Frankrike resan, en besvikelse. På varje ledig plats i boken (dvs. innan själva boken börjar och i slutat av den) har Celia Rees kommenterat att bokens handling faktiskt är en sann historia, att hon bara har skrivit om den i novellform (att hon ens kan kalla det novell?). Att handlingen skulle vara baserat på en sann historia går bara att lura dem som fortfarande tror att jorden är platt.
Boken är int skriven i kapitell utan ska föreställa häxans dagbok, med bara korta "anteckningar" varje dag. Det förhindrar att boken och handlingen får något flyt. Boken har inget grepp, det vill säga: författaren jagar hela tiden efter läsarnas intresse, som om hon redan innan hon skrev boken visste att det skulle bli halvbra (läs: dåligt).
Trots att huvudpersonen (har förträngt hennes namn) är en häxa är hon förutsägbar och tråkig. Antar att boken kanske hade blivit bättre mot sitt slut, men det hjälpte inte att tänka så, jag jobbade mig egenom cirka hundra sidor och även om handlingen förändrades gjorde inget annat det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0