Ondskan, Jan Guillou

Onskan av Jan Guillou. Har inte läst något annat av Jan men har onekligen varit lite nyfiken på hans böcker. Så när vår svensklärare kom in i klassrummet med en vagn fylld av böcker (jag hade läst hälften, pease) och bad oss att välja en så föll min hand på denna. Tanken är att vi sen ska sitta i grupper och diskutera boken vi valt. Jag läste ut boken två veckor innan bestämd tid, de var omöjlig att släppa och även när jag lämnat sista sidan är Erik kvar i mina tankar.

Erik är en pojke som är uppvuxen med en pappa som slår honom och han går i en klass där han genom slagsmål blir ledare för Gänget. De slåss och stjäl och allt är under Eriks befäl, men en dag går allt för långt och han skickas till en internatskola (Stjärnsberg) där han bestämmer sig för att våldet i hans liv är över och at han ska börja om på nytt. Men allt blir inte riktigt som han tänkt sig, Stjärnsberg har tuffa regler om "kamratuppfostran" och elevernas "ordningsmän", Rådet, är inte direkt vänligt inställsamma till NyaochKäftiga. Med kamratuppfostran menar jag pennalism.


En bok om våld.
Till en början trodde jag att en sådan handling inte skulle hålla i längden men sen fortsod jag att det inte behövde handla om något annat, för på sätt och vis gjorde det ju redan det.
Jag gillar boken starkt.
Den får mig att rysa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0